Sunday, January 9, 2011

Kelemahan perempuan , kehebatan lelaki

Hey hy 


" sometimes an intelligent girl can be the stupidest human being because of love"setuju tak dengan statement kat atas? tak rasa betul ke? tak rasa ke kekadang, perempuan akan menjadi sangat lemah bila masuk bab-bab cintan hati dan perasaan ni. bijak genius macam mana pun, end up akan buat jugak benda-benda bodoh yang tak masuk akal.


 perempuan lemah bila dah in love nan someone. sebab sedaya upaya dia 
menjaga pasangan nya. sampai lelaki rimas kerana menganggap terkongkong. maybe sepatut ya tindakan yg sebegitu tk meyenangkan lelaki. SEpatut nya jangan over protected. biar jugak lelaki melalui life diorang dengan kawan-kawan especially. lagipun, perempuan kan pakar dalam memendam perasaan, makan hati. so, pendam jela kan haha?
bila ada lelaki mula masuk jarum. memang mula-mula jual mahal. tapi keras macam 
kerak nasi jek. lelaki hebat dalam bab-bab ayat-mengayat ni. serius. ayat manis sampai boleh kena potong kaki sebab kencing manis. sampai perempuan bijak pun boleh 
tertipu. boleh tersangkut. jadi buta mana baik mana buruk. kalau si jejaka ikhlas tanpa secalit penipuan dan kepalsuan takpe. tapi yang memang niat dari azali nak buat main tu.. dan sekali lagi permpuan jadi bodoh kan? sampai ada yang give up dalam hidup. pegi bunuh diri sesuka hati. tak kurang yang menangis macam esok dah takde. yang jiwa kacau tak tentu pasal.
"even if i had a million reasons to leave you, i would find one to stay


sweet tak? sweet kan. tapi cynically, it's stupid. rubbish. perempuan lemah, sakit hati macam mana pun, terasa makan hati macam mana pun, mata bengkak-bengkak menangis sorang-sorang pun, masih terhegeh-hegeh setia jugak kat lelaki. sebab ketulusan dan keikhlasan kasih dalam hati dia buat si lelaki. yang dipercayai separuh mati. sampai bodohnya mereka hingga tergadai maruah diri. yang kemudian habis madu sepah di buang. salah siapa? 
perempuan yang dikatakan bodoh lah kan?
perempuan terkenal dengan sifat lembut dan mudah terasa serta 
merimaskan kadang-kadang. kalau ada yang tak kena, mesti merajuk. rimas kan? tapi insan itu juga lah yang akan risau separuh mati bila suaminya nanti sakit. bila suaminya lapar. bebelan yang membingitkan itulah nanti menjadi satu kerinduan buat seorang lelaki bila perempuan 
miliknya telah tiada. dan kalau dah tau tak sanggup menahan 
kerimasan dan kejengkelan perempuan, buat apa didekati? buat ap
a disentuh hati nya? kalau belum sedia, jangan lah mencuba. 
persoalan di situ. dan pengakhiran sebuah kisah, perempuan bodoh jugak dipersalahkan, sebab terlalu gedik atau apa sahaja.
hebat kan lelaki. lemah kan perempuan kerana terlalu mengasihi?
tapi aku akui, bukan semua lelaki begini, bukan semua wanita begitu.
kesimpulan, tak usah lah terlalu mencari cinta manusia. sebab dah memang tertulis di loh mahfuz siapa yang akan menjadi teman sehidup semati kita. tunggu masa je. kejar lah cinta hakiki milik Ilahi. jangan dustakan cinta-Nya.
menjadi peringatan diri sendiri juga. sekian.
0 comment:

Post a Comment